donderdag 8 november 2012

Verwijder zwakke backlinks zonder pardon

16 Oktober 2012. Tijdens Pubcon maakte Matt Cutts (hoofd van het webspam team van Google) een aankondiging over hun nieuwe tool, waarmee webmasters ongewenste backlinks kunnen “afkoppelen”. Deze tool heet “Disavow links”.Matt Cutts op PubCon‘He he, eindelijk’, zou ik zeggen. Voor de datum van deze aankondiging ontstond een consensus tussen de zoekmachinesoptimalisatie specialisten in de wereld dat de Google Penguin update over zwakke backlinks gaat en over slechte backlinks profielen van websites in het algemeen. De strijd van de Google tegen de spamsites en links-farms is logisch, maar tegelijkertijd werden veel normale websites ook geraakt door het Penguin algoritme. Nu hebben webmasters dus eindelijk een tool van Google gekregen om deze oude SEO fouten op te poetsen en rare referenties (van concurrenten?) naar hun sites te blokkeren.Op dezelfde dag van de aankondiging, dus op 16 Oktober 2012, werd een uitgebreide post over de Disavow links tool op Google’s Webmaster Central blog gepubliceerd De centrale rol van deze post wordt aan de hand van deze video van Matt Cutts uitgelegd:
De woorden van meneer M. Cutts zijn niet zomaar ‘nog een mening’ van een zoekmachineoptimalisatie deskundige. Absoluut niet! Hij is de baas van het Google Webspam team. Simpelweg betekent dat een ding: hij is de actieve beleidsmaker van Googles anti-spamsite-strategie. Wat mij betreft moet elke SEO-specialist er op attent zijn en dit bloedserieus in praktijk brengen. De hoop was natuurlijk dat hij misschien meer zou verklappen over de technische kanten van het Google-anti-spam “algoritme” dan hij mocht. 

Hier is de lijst (vetgedrukt) betreft “de technische kanten” van Googles anti-spam beleid, die ik uit dit videobetoog van Matt Cutts gepeuterd heb:

Matt Cutts zegt: 
“… Misschien heb je betaalde links gedaan, of heeft iemand dat namens u gedaan. Je zou bezig kunnen zijn met blog spam, comment spam, forum spam, gastenboek spam, you-name-it link spam. Misschien heb je iemand betaald om een aantal lage kwaliteits artikelen te schrijven met een onproportionele hoeveelheid aan trefwoord rijke anchor teksten…”

Zo, is het nu niet duidelijk wat de criteria’s van de Google’s Penguin update zijn? Meer dan genoeg, bedank meneer Cutts, maar nu aan de slag met de Disavow links tool en hopen dat de volgende run van de Penguin update mijn sites en die van mijn klanten niet zal raken!