dinsdag 6 maart 2012

Creëer een Internet niche in plaats van er een zoekenHet vinden van een niche is wat de meeste online marketeers doen om een succes te bereiken. Maar het vinden van een niche is een slopend onderzoek, eindeloos graven en testen. Het kan dagen tot zelfs jaren duren.

Maar wat als je zelf een niche hebt gemaakt en jouw niche is de enig plek op het internet in heel Nederland? Dat kan. En trouwens, de beste manier om de juiste niche te vinden is het creëren van jouw eigen niche.

Hier is een lijst van de doe-het-gewoon-maar waar mee je zelf een succesvolle niche kan creëren.

1. Overschat niet de keyword tools van Google en Yahoo.
Denk even na hoeveel online marketeers zoekwoord lijstjes van Google en Yahoo volgen. Probeer op een creatieve manier deze lijstjes te omzeilen. Het doel is om iets unieks te bedenken en tegelijkertijd dichtbij de gebruikers van zoekmachines te blijven.

2. Creëer je eigen, unieke merk (brand).
Het klinkt banaal en logisch, maar het blijft steeds actueel en verbazend onderschat. Wat heeft het voor zin een merk als ‘Orange’ om dat in gebruik nemen? Typ dit woord in Google en je krijgt duizenden bedrijven en bedrijfjes overal ter wereld met dit merk. In dit geval is het merk ‘OrangeGuTang’ veel sterker.

3. Anticipeer mogelijke toekomstige maatschappelijke verschijnselen
Dat heet ‘strategisch denken’. Wat zal actueel zijn in Nederland in oktober 2013? Welke nieuwe woorden of jargons zullen ontstaan over een jaar? Niemand heeft een glazen bol, dat is zeker, maar toch is de kans dat je een niche raakt veel groter dan dat je de jackpot in Lotto wint aanstaande zaterdag.

4. Creëer jouw eigen ‘wereld’ en propagandeer dit op het Internet.
Maak, bijvoorbeeld, nieuwe definities voor bestaande objecten, of andersom. Bedenk nieuwe woorden en nieuwe termen. Aarzel niet je fantasie te gebruiken. Zodra jouw nieuwe ‘wereld’ authentiek blijft, blijven mensen jou volgen.
  
Het toepassen van de doe-het-gewoon-maar lijst vraagt je om risico’s durven nemen. Is succes dan gegarandeerd? Daar durf ik geen ja op te zeggen. Wat wel gegarandeerd is dat jouw nieuwe niche direct in de index van Google wordt geregistreerd. Is dat niet genoeg?